De bladluis (Aphidoidea) valt net als zijn soortgenoten onder de luizenfamilie. Toch zijn de bladluizen geen parasieten die zich voeden met menselijk bloed maar plantenetende insecten waar de mens geen last van heeft. Tenzij ze natuurlijk uw tuin verpesten door de planten ziek te maken.
Vooral in de maanden april, mei en juni is het heel goed mogelijk dat u last krijgt van bladluis in de tuin. De bladluis verspreid zich namelijk succesvol van plant tot plant in de lente en voed zich met de sappen uit de bladeren en floëem. Om het makkelijk te zeggen; eigenlijk zuigt de bladluis het bloed van de plant op en voed zich daarmee.
Over het algemeen zijn de speldenprikjes van de bladluis in de plant onschadelijk maar meestal draagt de luis een virus mee dat de planten in uw tuin kan aantasten.
Hoe herkent u de bladluis?
De bladluis is makkelijk te herkennen tussen het groen in uw tuin omdat hij meestal donker van kleur is. Echter, sommige bladluissoorten zijn groen en zullen minder snel opvallen.
De meest voorkomende kleuren onder bladluizen zijn groen, wit, zwart, geel, rood en paars. Het lijf van de luis ziet eruit als een zespotig kevertje of mini sprinkhaantje. Ze worden niet groter dan 5 millimeter en hebben twee opmerkelijke buisvormige organen aan de achterkant van hun peerachtige lijf. De bladluis zit eigenlijk altijd in groene planten tussen het blad en de stengel in, vooral in de top van de plant. Daarnaast vestigen ze zich dichtbij elkaar over de hele lengte van de stengel naar beneden.
Bladluizen zijn schadelijk voor uw planten
Elke bladluizensoort kan schadelijk zijn voor uw groene planten omdat ze verschillende virussen met zich meebrengen. De virussen worden overgedragen aan de plant tijdens het opzuigen van de plantensappen via minuscule gaatjes. Tijdens de celpunctie (punctie maken in de stengel van de plant) wordt er speeksel achtergelaten van de bladluis die besmet is. Hieruit kunnen verschillende ziektes en groeistoornissen bij de planten ontstaan.
Naast de plantenvirussen veroorzaken luizen ook andere ziektes bij de planten zoals chlorosis (het geel worden van de plant), verdroging en necrosis (afsterven van de plant). Daarnaast kan er schimmelgroei ontstaan doordat de luizen hun plekjes op de plant vochtig houden. Heeft u last van bladluis dan is de kans groot dat deze zich effectief verspreid door uw tuin.
De bladluis bestrijden
De bladluizen bestrijden kan op verschillende manieren zoals een natuurlijke aanpak of met chemische bestrijding. De natuurlijke vijanden van de bladluis zijn lieveheersbeestjes, oorwormen, zweefvliegen en sluipwespen. Deze beestjes kan u helaas niet zomaar kweken en bij de bladluizen neerzetten, het is meer een kwestie van geluk.
Wat u wel kan doen is planten met klierharen of bladluisresistentie kweken. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om met chemische middelen de bladluis effectief te bestrijden.
![]() | ![]() |
HG Spray Tegen Bladluis €8,59 | HG X Tegen Bladluis Wolluis 500ml €5,56 |
Wist je dat Pepermunt de schrik is van bladluizen? Lees hier meer op Tuinkruiden.net.
Natuurlijke chemische middelen gebruiken
De bladluis bestrijden kan met chemische middelen (chemisch maar natuurlijk) zoals de HG spray tegen bladluis of HG X spray tegen bladluis en wolluis. Beide sprays zijn natuurlijke pesticiden die een bladluisferomoon afstoten waardoor de beestjes in de war raken. Ze laten zich los door het feromoon en vallen van de plant. Tegelijkertijd zal het plantaardige pyrenthrum-extract de bladluis doden. Dit extract wordt uit de Chrysant bloem getrokken en is zeer giftig voor elke bladluizen soort.