Meteen naar de inhoud
Startpagina » Bloedluis, wat doe je ertegen?

Bloedluis, wat doe je ertegen?

Bloedluis kippen
Bloedluis in een kippenhok

Bloedluizen zijn een soort luizen die vooral voorkomen bij vogels en pluimvee. Echter kunnen bloedluizen ook voorkomen bij mensen, huisdieren zoals katten en knaagdieren. De bloedluis is door zijn korte voortplantingstijd en de lange tijd die hij kan overleven een bedreiging voor veel pluimveebedrijven. Dit betekent dat de bloedluis bestrijden in de praktijk lastig blijkt en volledige vogelverblijven zorgvuldig ontsmet zullen moeten worden om de bloedluizen te verwijderen. In dit artikel bekijken we eerst hoe bloedluizen een verblijf kunnen bereiken en hoe de bloedluis vervolgens gedurende een lange tijd te kunnen bestrijden.

Hoe herken je bloedluizen?

Bloedluis herkennen
Bloedluis herkennen

Vaak merk je dat er bloedluizen in een verblijf aanwezig zijn wanneer je pluimvee onophoudelijk jeuk heeft. Dit kun je vervolgens controleren door de stok, waarop de kip in de nacht slaapt te controleren op bloed. Is hier bloed op aanwezig dan kun je zonder twijfel zeggen dat er bloedluizen in het verblijf aanwezig zijn. Belangrijk is om bloedluizen direct aan te pakken omdat ze zich razendsnel vermenigvuldigen en bovendien dodelijk kunnen zijn voor jouw pluimvee. Ze besmetten hele boerderijen binnen enkele dagen.

Waar komen bloedluizen vandaan?

Bloedluizen komen op verschillende manieren bij het hok van uw pluimvee. Dit kan komen door de wind of via andere vogels die in aanraking komen met het verblijf. Gelegde eitjes van bloedluizen kunnen daarnaast enkele jaren overleveb, waardoor het zomaar kan dat er uit eitjes die in een naad te vinden waren opeens bloedluizen te voorschijn komen. Dit maakt bloedluis bestrijden een lastige klus voor veel pluimveehouders, maar ook voor particulieren die gevogelte houden.

De bloedluis bestrijden: gedurende lange tijd

Het bestrijden van bloedluizen is niet moeilijk, maar bloedluis bestrijden moet wel gedurende een langere periode vanwege het snelle vermenigvuldigen en het feit dat ze zich verstoppen in de meest onmogelijke plekken in het verblijf.

Stappenplan voor de bestrijding van bloedluis
  1. Haal alles uit het verblijf
  2. Kies kwalitatief ontsmettingsmiddel waarmee je het volledige hok ontsmet
  3. Let op naden en spleten, hier verschuilen bloedluizen zich overdag
  4. Gebruik chloor om de stokken van de kippen te reinigen
  5. Voeg nieuw stro of zaagsel toe aan het verblijf
  6. De kippen zijn nu genezen en beschermt. Daarnaast is de kans op een nieuwe besmetting is gering.

Door regelmatig op of rondom de stokken te controleren op bloedluizen kunt u controleren of alle bloedluizen weg zijn. Opnieuw bloedluizen gevonden? Dit betekent dat u alles weer opnieuw zult moeten bestrijden volgens bovenstaand stappenplan, waarschijnlijk is er nog ergens een verborgen kier of naad waarin de bloedluizen zich hebben schuil gehouden.

Structureel bloedluis bestrijden in het verblijf

Voor lange tijd bloedluis bestrijden is een lastig proces. Nu u weet hoe bloedluizen het verblijf van uw gevogelte of pluimvee bereiken is effectief bestrijden goed mogelijk. Pas het verblijf dan ook zo onprettig mogelijk aan voor bloedluizen door het aantal naden en kieren aanzienlijk te verminderen door het gebruik van triplex, purschuim en bijvoorbeeld siliconenkit. Op deze manier wordt het voor bloedluizen lastiger om in het verblijf te komen en hebben ze minder plaats om zich overdag te kunnen verschuilen. Hierdoor zal deze luizensoort geen kans maken bij uw pluimvee of gevogelte!

Vragen over bloedluizen?

Heeft u vragen over bloedluizen of welke luizen soort dan ook dan kan u deze stellen op onze vraag & antwoord pagina. Op deze pagina hebben we enkele veel gestelde vragen al beantwoord maar kan u ook terecht met uw eigen vraag. De pagina vindt u hier.