Ga naar de inhoud
Startpagina » Geneesmiddelen tegen luizen

Geneesmiddelen tegen luizen

Alle luizen soorten zijn te bestrijden met verschillende chemische behandelingen, medische geneesmiddelen en natuurlijke middelen. Bij deze behandelingen is het belangrijk dat u eerst een huisarts raadpleegt voordat u eraan begint. Vooral bij de behandelingen met chemische middelen kan de patiënt last krijgen van bijwerkingen. Daarnaast mogen sommige middelen niet gebruikt worden tijdens zwangerschap of bij baby’s/peuters. Wilt u de hoofdluizen of schaamluizen zelf bestrijden zonder het raadplegen van een arts dan adviseren wij u de pagina over het uitkammen van de hoofdluizen met een netenkam goed door te lezen.

Chemische bestrijding van luizen

Luizen kunnen met verschillende chemische middelen worden bestreden. Dit wil niet zeggen dat ze allemaal effectief zijn want sommige luizen zijn resistent of ontspringen het chemische effect doordat het niet volledig dekkend is. De meest voorkomende chemische middelen zijn luizenshampoos, lotions en sprays die op en in het haar gespoten of gewassen moeten worden. Let wel op; kinderen onder de 6 maanden, zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven moeten eerst een huisarts raadplegen voordat deze middelen worden gebruikt. De huisarts kan u ook adviseren over de dosering en welk soort chemisch middel u het beste kunt gebruiken.

Hoe herken je luizen?
Luizen herken je aan verschillende symptomen. Als eerste aan jeuk op de hoofdhuid, schilfertjes die tussen het haar zitten of een rode hoofdhuid. Daarnaast kunt u de parasieten gemakkelijk herkennen aangezien ze ongeveer 0,01-0,5 cm groot zijn en bruin van kleur.

De chemische geneesmiddelen

In de loop van de jaren zijn er eigenlijk vier generieke middelen ontwikkeld die effectief zijn tegen hoofdluis en andere luizen. Dit zijn Permetrine, Bioalletrine/piperonylbutoxide, Malathion en Dimeticon. Deze medische namen over de moleculaire verbindingen zeggen u waarschijnlijk niks maar de producten worden verkocht onder de naam Loxazol, Para Speciaal, Noury, Prioderm, XTluis of Nyda. Elk van deze geneesmiddelen heeft zijn eigen werking op de parasieten en natuurlijk ook enkele bijwerkingen. Hieronder volgen de werkingen en bijwerkingen van de chemische geneesmiddelen.

GeneesmiddelBestrijding van luizenBijwerkingen
LoxazolTast het zenuwstelsel van de luizen aan waardoor de vitale functie van het insect uitvallen.De luizen merken dat ze worden aangevallen waardoor er tijdelijk sprake kan zijn van een verergering doordat ze vaker in de hoofdhuid bijten. Een andere bijwerking van Loxazol is eczeem.
Para SpeciaalBreekt pyretrinen af wat uiteindelijk resulteert in een verlammende of uitputtende werking op de luis. Dit moet in combinatie met een netenkam gebruikt worden omdat de verlamde luizen en neten anders blijven zitten in het haar.Kan de hoofdhuid gevoeliger maken waardoor er rode plekken ontstaan. Daarnaast is het schadelijk in hoge dosis voor uw lever en nieren. Ook verdwijnt de natuurlijke bescherming tegen roos, waardoor u na het gebruik van Para Speciaal last kan hebben van roos.
Noury, PriodermTast net als Loxazol het zenuwstelsel aan waardoor vitale functies van de luis uitvallen.Het stinkt heel erg en is zeer gevaarlijk bij inname via de luchtwegen of mond. Grote kans op resistentie van de luizen.
XTLuis, Prioderm, NydaDoor de vettige extensie worden de luizen verstikt of komen ze vast te zitten. Met een netenkam kan u ze gemakkelijk uit het haar kammen.Door de luchtige combinatie met het haar is deze stof licht ontvlambaar en moet dus ver buiten het bereik van vuur worden gehouden.

Gebruik al deze middelen nooit preventief of onnodig, het zijn namelijk middelen die in hogere dosering schadelijk kunnen zijn voor de mens. Vooral bij kinderen worden vaak lagere dosissen voorgeschreven door huisartsen. De geneesmiddelen in combinatiepakket kan u hieronder aanschaffen. In dit combinatiepakket vindt u een luizenshampoo, luizenlotion en luizenkam.

Permetrine

Permetrine of malathion wordt vaak ingezet tegen luizen, hoofdluis, neten, malaria maar ook schurft of schurftmeit. Echter, de lotion is ook zeer effectief tegen luizen. Permetrine is de tegenhanger van Demeticon wat beide als luisdodend middel werkt. De voorkeur gaat uit naar Demeticon omdat dit een effectiever middel is. Mocht u toch gebruik willen maken van permetrine

De werking van Permetrine

Permetrine doodt luizen gemakkelijk maar werkt matig tegen neten. Hierdoor kunnen er na afloop van een behandeling met Permetrine nog enkele neten in leven zijn. Daarom moet u naast het dagelijks wassen met de lotion ook het kammen met een luizenkam tot een week na de behandeling herhalen.

Natuurlijke geneesmiddelen

Tegenwoordig zijn er ook enkele natuurlijke geneesmiddelen tegen luizen op de markt. Deze natuurlijke middelen zijn allemaal gebaseerd op plantaardige extracten of oliën. Ze zijn te verkrijgen bij locale herbal shops en drogisterijen maar het effect ervan is nooit wetenschappelijk bewezen.

Werkt azijn tegen Luizen?

Het is nooit door de medische wetenschap bewezen dat azijn tegen luizen werkt. Toch kan u de beestjes verdoven of verdoezelen met azijn waarna u ze gemakkelijk met een luizenkam kan uitkammen. Helpt azijn tegen luizen? Ja maar niet effectief genoeg zonder andere bestrijdingsmiddelen.

Enkele voorbeelden van natuurlijke geneesmiddelen tegen luizen zijn rozemarijn en lavendel. Beide deze planten vinden de luizen onsmakelijk waardoor ze langzaam zullen verplaatsen uit het haar. Naast lavendel en rozemarijn geuren zijn er ook oliën en vetten (gels) die in het haar kunnen worden gewassen. Deze helpen soms preventief. Toch zal het lastig zijn om met natuurlijke geneesmiddelen de luizen daadwerkelijk weg te krijgen. Wilt u maximaal resultaat bereiken gebruik dan ook een netelkam of luizenkam in combinatie met de natuurlijke geneesmiddelen. Hierdoor is de kans groot dat u de luizen op een natuurlijke manier effectief bestrijd.

Niet vergeten

Na elke luizenbehandeling is het belangrijk om de behandeling na een aantal dagen nog een keer te herhalen. Hiermee verkleint u de kans dat de luizen terugkomen en zich weer gaan voortplanten. Daarnaast is het belangrijk om uw beddengoed, kleding en bankkussens grondig te wassen op minstens 60 graden Celsius zodat de luizen ook daaruit verwijderd zijn. Heeft u last van schaamluis dan is het raadzaam om alle partners van de afgelopen twee maanden in te lichten. Dit is ook aan te raden bij de constatatie van hoofdluis of kleerluis. Wilt u meer weten over het behandelen van luizen dan kan u uw vragen hier stellen.