Ga naar de inhoud
Startpagina » Hoofdluis behandelen

Hoofdluis behandelen

Van alle luizensoorten is de hoofdluis de meest voorkomende bij mensen en het makkelijkste te behandelen. Het is belangrijk om luizen direct te behandelen als de parasiet op uw hoofdhuid is ontdekt. Omdat de hoofdluis zicht vestigt in schoon haar en niet meer uit zichzelf weggaat. Daarnaast kan hij huidirritatie en in sommige gevallen ziektes veroorzaken. Een patiënt met hoofdluis kan op vier verschillende manieren worden behandeld.De behandeling voor een patiënt met schaamluis is praktisch alleen dient de bestrijding uitgevoerd te worden rond de schaamstreek.De luizen bestrijden

Heeft u zelf of uw kind last van hoofdluizen? Geen probleem met onze hulp bent u zo van deze vervelende parasieten af. De hoofdluizen en neten verspreiden zich door heel het haar op uw hoofd. Ze zijn besmettelijk en makkelijk overdraagbaar waardoor het belangrijk is direct met één van de volgende behandelingen tegen luizen te starten. De vier verschillende behandelingen zijn; kammen, chemische bestrijding, ontsmetten of het bestrijden met natuurlijke geneesmiddelen.

Wat te doen bij hoofdluis?

Heeft u hoofdluis ontdekt dan is het belangrijk om deze gelijk te gaan bestrijden. Dit kunt u het beste doen door gelijk uw haar met luizenshampoo te wassen en daarna met een luizenkam uit te kammen. Omdat hoofdluis zeer besmettelijk is moet u ook iedereen in de omgeving van de besmette persoon informeren erover.

Een luizenkam of netenkam

Netenkam of luizenkamVroeger kwamen luizen veel voor bij mensen en was er eigenlijk maar één oplossing. De luizen en neten stuk voor stuk uit het haar vissen. Hier komt ook de term “vlooien of luizen” vandaan. Tegenwoordig is er niet veel veranderd aan deze anti-luizen behandeling maar hebben we een handig hulpmiddel erbij namelijk de luizenkam of netenkam. Deze netenkam is zeer fijn en zorgt ervoor dat geen enkele luis of neet achterblijft in het haar. Toch blijft het een lastig werkje want het is zeer belangrijk om de gehele haardos te behandelen met de netenkam. Want als er enkele neten achterblijven heeft u zo weer een nieuwe kolonie hoofdluizen. De beste luizenkammen van dit moment vindt u hier aan de linkerkant van onze website. Het betreft de elektrische luizenkam van Robi Comb Pro en een zeer fijne netenkam van Assy. Kijk hier voor meer soorten luizenkammen.

Een bekende slogan van de overheid over het kammen van luizen is “Luis in je haar? Kammen maar!”.

Naast het uitkammen van de hoofdluis is het aan te raden om ook een antihoofdluismiddel zoals luizen shampoo te gebruiken. Deze shampoo verdoofd of zorgt ervoor dat de parasieten sterven en makkelijker uit te kammen zijn. Een luizenshampoo is bij bijna elke drogist te koop zonder doktersrecept. Enkele effectieve luizenshampoos zijn;

Behaal maximaal resultaat met de antiluizen behandeling

Wilt u maximaal resultaat halen uit de luizenbehandeling dan is het verstandig om de volgende stappen te doorlopen.

  1. Was het haar voor het kammen met de antiluizenshampoo
  2. Zorg dat het haar nat blijft, droog het dus niet af
  3. Kam eerst met een grove kam de klitten uit het haar omdat de netenkam zeer fijn is en niet door de klitten heen kan komen
  4. Gebruik een crèmespoeling om het haar nog soepeler te maken en om de dode en verdoofde luizen te vangen in het plakkerige schuim.
  5. Begin nu voorzichtig met de netenkam het haar door te kammen. Doe dit heel zorgvuldig zodat er geen haren of hoofdhuid wordt overgeslagen. Het is ook belangrijk om zo dicht mogelijk bij de hoofdhuid te beginnen met kammen en helemaal tot het einde van de haarpunten. Hierdoor voorkomt u het achterblijven van neten.
  6. Let op de plekjes achter de oren deze zijn warmer en trekken meestal meer luizen of neten aan.
  7. Veeg de netenkam na elke haal goed af en spoel om de paar plukken haar is het verstandig om de kam met alcohol af te spoelen voor maximaal resultaat.
  8. Als het hele haar is uitgekampt bent u van de hoofdluis verlost.

Beste middel tegen Luizen?
Het beste middel tegen luizen is een behandeling met een luizenshampoo (bv XTLuis) en daarna het haar effectief door te kammen met een Luizenkam (bv Assy Luizenkam). Natuurlijke trea tree olie luizen kan bij sommige mensen ook werken.

De aandachtsgebieden zijn; achter en rondom de oren, de nekharen, bovenop het hoofd bij kruinen en hangend haar in zijn algemeen. Check deze gebieden nog een keer zodat een verspreiding van nieuwe hoofdluis kan worden voorkomen. Het is ook verstandig om het gehele behandelplan na enkele dagen nogmaals uit te voeren zodat de kans op een nieuwe luizenepidemie voorkomen kan worden. Voor meer vragen over de behandeling van hoofdluis, haarluis of schaamluis kan u terecht op onze vragen pagina over luizen.

Waar komen luizen vandaan?

Luizen zijn kleine insecten, eigenlijk parasieten die overal in de wereld voorkomen. Ze hechten zich oorspronkelijk vooral op dieren en gebruiken deze als gastheer om zich mee te voeden maar dankzij de prettige leefomgeving op de hoofdhuid van een mens zijn ze langzaam uitgegroeid tot één van de meest besmettelijkste parasieten voor mensen in de wereld. Luizen komen overal vandaan en kunnen dus ook uit het niets opduiken, meestal via besmetting door fysieke aanraking met een andere persoon.