De kleerluis (Pediculus humanus corporis) is net als de hoofdluis en schaamluis een luizensoort die zich voed met menselijk bloed. Toch is de kleerluis van een ander kaliber dan zijn soortgenoten, want in tegenstelling tot hun kan de kleerluis zeer gevaarlijk zijn voor mensen. De kleerluis kan namelijk verschillende ziektes met zich meedragen die schadelijk zijn voor de mens.
Maar wees niet bang deze luizensoort komt aanzienlijk minder vaak voor in Nederland dan hoofdluis of schaamluis.
Kleerluizen zijn anders dan hun soortgenoten
De kleerluis is ongeveer net zo groot als zijn soortgenoten maar leeft een stuk langer en legt zijn eitjes op kleding in plaats van in schaamhaar of hoofdhaar. Ze verspreidingen zich gemakkelijk via kleding, banken, bedden of in de was.
Toch is het meest vervelende van de kleerluis dat deze gevaarlijke ziektes kan overdragen zoals Vlektyfus en Febris recurrens. Daarnaast staan de luizen bekend als epidemieën veroorzakers omdat het virusdragers zijn. Dit klinkt allemaal erg vervelend maar meestal is de kleerluis net als de hoofdluis of schaamluis relatief onschuldig. Dit geld niet voor de kleerluis uit het buitenland, altijd een huisarts raadplegen bij besmetting in het buitenland.
Hoe ziet een luis eruit?
Een hoofdluis of kleerluis is bruin van kleur en lijkt op een kleine tor met een peervormig lichaam. De bladluis is groen of zwart en is net een klein speldenknopje. Hetzelfde geld voor bloedluis alleen deze is meestal rood of zwart van kleur.
Behandeling van kleerluis
De behandeling van kleerluis is relatief simpel omdat de insecten zich niet hechten aan het menselijk lichaam. Ze kunnen zich niet goed vasthouden op lichaamshaar en zullen daarom in de kleding blijven zitten. Om van kleerluis af te komen hoeft u alleen maar de kleding, beddengoed, kussenslopen en andere textiel te wassen boven de 60 graden Celsius. Deze temperatuur kunnen de kleerluizen niet overleven.
Soms kan het voorkomen dat items of gebruiksvoorwerpen wel stof bevatten maar niet gewassen kunnen worden. Dan zijn er twee mogelijkheden namelijk het vacuüm bewaren in een plastic zak voor enkele dagen of het invriezen ervan voor minimaal 24-48 uur. De kleerluizen kunnen niet zonder lucht en ook niet tegen bevriezing.
Nabehandeling kleerluis
Heeft u de behandeling van kleerluis doorlopen dan is het verstandig om het nogmaals te doen binnen enkele dagen. Hierdoor is de kans op een nieuwe kleerluis epidemie nihil.
Waar u ook op moet letten is de partners, bekende of kinderen waarmee u in contact bent geweest de afgelopen weken. Deze kunnen namelijk de kleerluis van u hebben overgenomen en besmet zijn geraakt. Controleer daarom iedereen in het huishouden grondig op de parasiet zodat de kans op een nieuwe verspreiding voorkomen kan worden.
Voorkomen van kleerluis
In tegenstelling tot hoofdluis of schaamluis kan kleerluis voorkomen worden. Het voorkomen van kleerluis kan door regelmatig in bad te gaan en u grondig te wassen. Daarnaast is het belangrijk om de kleding regelmatig te wassen zodat het altijd fris ruikt. De kleerluis vindt het namelijk prettig om in warme vochtige en stinkende plekjes te kruipen.
Als laatste is het belangrijk dat u geen mutsen, sjaals, petten, jassen, handdoeken, washandjes deelt met andere. Hierdoor werkt u preventief aan de verspreiding van kleerluis en beperkt u de kans op besmetting. Verschoon ook één keer per 1,5 week uw bedgoed zodat de kleerluis ook hier geen kans krijgt.
Voor meer vragen en antwoorden over de kleerluis kan u terecht op onze vraag & antwoord pagina.