Ga naar de inhoud
Startpagina » Heeft u een Luizenkam nodig?

Heeft u een Luizenkam nodig?

De luizenkam is een zeer effectief middel in de strijd tegen hoofdluis. Het is een speciaal gemodificeerde kam die extra fijne tanden heeft die vlak naast elkaar staan. Hierdoor is de luizenkam in staat zelfs de kleinste luizen en neten uit het haar te kammen. Er zijn twee soorten luizenkammen een elektrische en een normale. De elektrische werkt het meest effectief maar de normale luizenkam is ook een prima middel om luizen te bestrijden. Beide kammen werken wel het beste in combinatie met een luizenshampoo of lotion, want deze verdoofd de hoofdluis waardoor de luizen sneller loslaten van de haren en de kam beter zijn werk kan doen.

Elektrische Luizenkam

De elektrische luizenkam is het meest effectieve middel tegen haarluis. De kam heeft zeer fijne tanden waardoor je ook neten en nimfen meepakt met het kammen. Daarnaast geeft de elektrische luizenkam een stroomshock af wanneer hij een luis aanraakt. Deze shock is voldoende om de luis te doden of te verdoven waardoor hij zich makkelijk laat uitkammen. De elektronische luizenkammen online zijn helemaal niet duur en gaan langdurig mee. Voor rond de €20-50 heeft u al een effectieve elektrische luizenkam. Op dit moment is de Robo Comb Luizenkam de meest efficiënte en effectieve bestrijder van hoofdluizen.

Traditionele Luizenkam

Netenkam of luizenkamNaast de elektrische luizenkam is er de traditionele versie die niet met een stroomshock werkt. Deze kam beschikt over zeer fijne en lange tanden waardoor het haar gemakkelijk gekamd kan worden op luizen. Het is wel belangrijk dat u elk stukje van de hoofdhuid controleert aangezien deze luizenkam alleen maar de hoofdluis uit het haar kamt en niet verdoofd of dood maakt zoals de elektronische kam. Het beste wat u kan doen is eerst het haar wassen met luizenshampoo. Hierdoor kan u gemakkelijk door het haar heen kammen en is de hoofdluis verdoofd door de chemische bestrijdingsmiddelen in de shampoo. Neten en luizen zijn dan geen partij meer voor dit soort kammen! De meest effectieve luizenkam op dit moment is die van Assy maar er zijn nog veel meer merken beschikbaar in verschillende prijsklassen. Ze zijn allemaal goed maar sommige van lagere kwaliteit waardoor ze na eenmalig gebruik al minder effectief werken.

Hoe werkt een luizenkam het meest effectief?

Hieronder volgt een stappenplan voor het uitkammen van hoofdluis.

  1. Was uw haar met luizenshampoo of luizen lotion. Azijn kan ook verdovend werken maar is niet aan te raden, vooral niet bij kinderen omdat dit schade kan aanrichten bij de ogen. Daarnaast is het vele malen minder effectief dan een luizen shampoo.
  2. Wanneer het haar nog vochtig is kan u het beste gelijk beginnen met kammen. Dit is een zorgvuldig werkje aangezien de gehele haaroppervlakte op de hoofdhuid moet worden doorgekamd. Let hierbij goed op luizen of neten die beide bruin gekleurd zijn en niet veel groter dan een speldenknopje.
  3. Alle hoofdluizen uit het haar gekamd? Controleer dit nog een keer extra omdat luizen zich zeer snel voortplanten en wanneer er enkele achterblijven u snel weer besmet bent!

Hoe op hoofdluis controleren?
Een controle op hoofdluis moet grondig worden uitgevoerd want de kans op herbesmetting is zeer groot. Een grondig luizenonderzoek bestaat uit het doorkammen van het haar vanaf de de hoofdhuid. Dit moet door iemand anders gebeuren die naast het kammen elke vierkante centimeter van de hoofdhuid controleert op hoofdluis en neten.

Voor en nadelen van een luizenkam

Een luizenkam is vooral effectief in samenwerking met een luizenlotion of shampoo, de kam alleen zal niet atlijd 100% effectief zijn omdat de kans groot is dat u enkele hoofdluizen mist met uitkammen. Daarnaast kan een plastic netenkam snel afbreken in krullend haar, wij raden daarom altijd aan om een luizenkam met ijzeren kammen te kopen. Deze gaat ook meerdere behandelingen mee. Het voordeel van een luizenkam is dat deze een zeer goedkoop en toch effectief middel is tegen hoofdluis.