Ga naar de inhoud
Startpagina » Neten en nimfen

Neten en nimfen

Neten zijn de eitjes van luizensoorten die zich voeden met menselijk bloed, denk hierbij aan de hoofdluis of schaamluis. De neet zit altijd stevig gevestigd aan de haarschacht van hoofdhaar of schaamhaar, rond de oorsprong van het haar. De neten zijn lastig te zien omdat ze zeer klein zijn en meestal dezelfde kleur als het haar hebben. Toch zijn ze met onze hulp makkelijk te bestrijden.

Hoe kan u neten herkennen?

Omdat neten zeer klein zijn is het lastig voor mensen om ze te herkennen. Toch zal u bij kinderen met luizen meestal eerst de neet ontdekken voor de luis. Dit komt omdat de neten vastgelijmd zitten en niet bewegen. Daarnaast lijkt het op roos dat vastgeplakt zit bij de haarschacht dichtbij de hoofdhuid. Meestal zijn de neten wit van kleur maar dit veranderd naarmate de neet volgroeit. De kleur wordt dan meestal bruin of geel en is vooral in blond haar zeer opvallend. Het duurt ongeveer één tot twee weken voordat de neet pas uitkomt en verder gaat door het leven als nimf. Een nimf is een onvolwassen luis die nog niet in staat is om zich voort te planten. Na een aantal dagen is de luis volwassen en kan hij nieuwe neten gaan leggen.

Neten

De neet is peervormig en zit vastgeplakt aan de haar met een speciale afscheiding van de luis die resistent is tegen water. Aan de bovenkant van de neet zit een operculum (soort deurtje) dat open gaat wanneer de larve (nimf) klaar is om op zichzelf te overleven. De gemiddelde afmetingen van een neet is ongeveer één millimeter. Dit maakt het erg lastig voor een persoon om neten bij zichzelf te ontdekken. Wij kunnen u daarom aanraden om het checken op neten of nimfen over te laten aan een ander persoon. Hierdoor weet u zeker dat alles grondig gecheckt wordt.

Hoe luizeneitjes herkennen?
U kunt luizeneitjes herkennen aan kleine zwart bruine stipjes van ongeveer 1-5 mm groot die gevestigd zitten aan de haren op de hoofdhuid.

Waarmee wilt u neten bestrijden?Neten bestrijden

De neten zijn in tegenstelling tot de luizen vaak niet gevoelig voor luizenshampoos. Dit komt door hun speciale eizakje dat hun resistent maakt voor de verdovende chemische middelen. De enige effectieve manier om neten uit uw haar te verwijderen is door crèmespoeling in uw haar te smeren en daarna met een netenkam of luizenkam het haar grondig door te kammen. Op deze manier blijven de neten plakken in de crèmespoeling en kan u ze makkelijk uit de kam verwijderen. Wij hebben de twee meest effectieve netenkammen geselecteerd en deze kan u hieronder vinden. Het betreft de Assy netenkam of de elektrische luizenkam. Voor andere netenkammen kan u hier terecht.

Dode neten herkennen?
Dode neten kunt u bijna niet herkennen omdat neten eitjes zijn en als ze leven ook niet bewegen. Vaak laten ze wel sneller los van het haar als ze dood zijn.