Ga naar de inhoud
Startpagina » Preventie van luizen

Preventie van luizen

Een luizencape kost tussen de €3,49 en €4,50 en zijn hier te bestellen.

Luizen cape ter preventiePreventie van alle luizensoorten heeft geen zin. Met dat gezegd te hebben kunnen er natuurlijk wel voorzorgsmaatregelen worden getroffen. Wilt u bijvoorbeeld geen last hebben van kleerluizen? Dan hoeft u uzelf en kleding alleen maar zeer goed te wassen en schoon te houden. Voor de preventie van hoofdluis of schaamluis zijn er helaas minder mogelijkheden. Deze luizensoorten kiezen hun slachtoffer of gastheer namelijk ad hoc en hebben geen voorkeur.

Preventief luizen bestrijden

  • Is er een luizen epidemie op uw basisschool of werk? Dan kan u preventief de verspreiding van de luizen tegengaan door u aan de volgende regels te houden.
  • De luizen verspreiding zich via fysiek contact, als u dit limiteert zal de verspreiding aanzienlijk verminderen.
  • Op basisscholen kan er gebruik worden gemaakt van zogenaamde luizencapes voor jassen en tassen. Hierdoor kunnen luizen zich niet verspreiden via de kleding van kinderen. Hier kan u een luizencape bestellen.
  • Het grondig wassen van kleding op een temperatuur van minimaal 60 graden Celsius kan verdere verspreiding voorkomen.
  • Draag geen mutsen, sjaals, handschoenen, jassen of andere kledingstukken van bekende als u weet dat er een besmetting van luizen is geconstateerd.
  • Controleer de besmette persoon dagelijks op terugkerende luizen zodat u deze gelijk kan verwijderen uit het hoofdhaar.
  • Herhaal elke antiluizen behandelmethode na enkele dagen nog een keer om het effect ervan effectiever te maken.
  • Wilt u voor 100% beschermd zijn tegen hoofdluis dan is er maar één echte oplossing namelijk het kaalscheren van uw hoofdhaar. Hierdoor heeft de luis geen leefomgeving en kan hij geen neten plaatsen aan de haren.

Hoe weet je of je luizen hebt?
Dat is een goede vraag! Wanneer u jeuk heeft op uw hoofdhuid of er schilfertjes uit uw haar vallen dan is de kans groot dat u luizen hebt. Laat de hoofdhuid dan altijd controleren door iemand anders.

Doeltreffend en voor elke generatie basisschoolkinderen

Een luizenzak is zijn effectief, gemakkelijk en volledig veilig. Daarnaast zijnze goedkoper dan alle andere preventiemiddelen om de verspreiding van luizen tegen te gaan. Dankzij het ruime formaat van gemiddeld 50 cm bree en 65 cm hoog passen de jassen van de meeste basisschoolkinderen erin. De luizenzakken worden afgesloten met een trekkoordje en kopzoom, hierdoor is het dichtmaken van de zak voor elke generatie basisschoolkinderen een appeltje-eitje. Zelfs de kleintjes uit groep 1 & 2 kunnen dit zonder ouderelijke hulp. Omdat er op luizen (hoofdluis) onder kinderen vaak een grote taboe heerst zijn de luizenzakken in verschillende kleuren beschikbaar waardoor ze vriendelijke ogen. Hierdoor kunnen meisjes bijvoorbeeld een roze luizenzak krijgen en jongens een groene of blauwe.

Waarom een luizenzak ter preventie?

luizencapeDe luizenzak wordt ook in opdracht van de Gemeenten en GGD gepromoot in de gezondheidszorg op de basisschool. Het gebruik ervan helpt niet direct tegen de bestrijding van luizen maar wel ter preventie van verdere verspreiding of herbesmetting. Daarnaast zijn de luizenzakken zeer goedkoop om aan te schaffen. Voor enkele euro’s heeft u al een splinternieuwe luizencape in de kleur naar keuze. Dankzij het gebruik van Polypropeen (PP) gaan de luizenzakken ook langer mee en kunnen ze worden hergebruikt. Het Polypropeen is zeer duurzaam, sterk, wasbaar en ventilerend voor vochtige jassen wanneer ze nat zijn geworden. Luizen kunnen er niet doorheen maar ook andere bacterieen maken geen kans. Het mooiste van Polypropeen is mischien nog wel dat het gemakkelijk gerecycleerd kan worden.