Ga naar de inhoud
Startpagina » De schaamluis

De schaamluis

De schaamluis (Pthirus pubis) is net als hoofdluis een luizensoort die zich vestigt in de haargroei van mensen alleen dit keer rond de edele delen en niet op uw hoofd. De schaamluis ziet er bijna hetzelfde uit als een hoofdluis alleen is hij vaak iets kleiner. Daarnaast zijn de neten (luizeneitjes) vaak zwarte of witte vlekjes tussen het schaamhaar. Heb je last van schaamluis dan kan je dit vaststellen door grondig je schaamgebied te onderzoeken op kleine insecten of neten.

Schaamluis vaststellen en genezen

SchaamluisVeel voorkomende klachten door schaamluis zijn aanhoudende jeuk, wondjes door de luizenbeten of van het krabben, kleine beestjes op de schaamharen rond de geslachtsdelen en de anus. De beten van de schaamluis zien eruit als grijsblauwe plekjes en kunnen gaan infecteren waardoor ze gaan irriteren, hierdoor vergroot de bijtplek zich. Deze irritatie kan huidschilfers veroorzaken waarop de schaamluis zich makkelijk kan verplaatsen en vasthouden. Bovendien is schaamluis zeer besmettelijk en is het noodzakelijk om eventuele seksuele partners direct in te lichten wanneer schaamluis geconstateerd is. De kans is namelijk groot dat uw partner ook schaamluis heeft of het misschien al had.

De Behandeling van schaamluis

De behandeling van schaamluis is zeer gemakkelijk alleen kost wat tijd en moeite. U kan de schaamluizen bestrijden met speciale anitluizen shampoos en een netenkam. Daarnaast zijn er verschillende luizenmiddelen op de markt die de beesten verstikken of verzwakken waardoor u ze er gemakkelijk uitkamt. Breng het antiluizen middel ruim aan op de schaamstreek en bovenbenen. Let ook goed op de billen, oksels of wimpers want deze kunnen ook besmet zijn. De luizen zullen na het aanbrengen van het antiluizenmiddel binnen 12 uur dood zijn. Zorg ervoor dat u alle neten en luizen uit uw haren kamt en wast. Herhaal deze behandeling minimaal één keer na enkele dagen om herbesmetting te voorkomen.

Extra advies ter behandeling van schaamluis

  • Bent u allergisch, zwanger, bij kinderen jonger dan 6 maanden of geeft u borstvoeding dan is het raadzaam om eerst de huisarts te raadplegen bij schaamluis. Hiermee voorkomt u onnodige vervelende bijwerkingen van een eventueel verkeerd antiluizenmiddel.
  • Bestrijd eventuele luizen in de wimpers en rondom uw ogen met vaseline en niet met antiluizenschampoo of andere middelen. Dit kan uw ogen namelijk schaden en door de korte duur dat het middel erop zit waarschijnlijk niet eens de luizen uitroeien.
  • Vergeet niet uw kleding, beddengoed en eventuele bankkussens te wassen op minimaal 60 graden Celsius want anders heeft u zo weer last van de luissoort.
  • Waarschuw uw partners van de afgelopen twee maanden zodat zij zich ook kunnen wapenen of laten nakijken op de schaamluis.
  • Herhaal de anti luizenbehandeling nogmaals na een week om een 100% zekerheid te hebben.
  • Als u last heeft gehad van een schaamluis is het raadzaam om ook een SOA test te doen. Dit is geheel gratis en kan bij verschillende SOA testcentrum in de grote steden.

Enkele luizenshampoos die u af kunnen helpen van de luizen.

Schaamluis heet ook wel Platjes

Naast de medische term pediculosis pubis of schaamluis wordt deze SOA in de volksmond ook wel platjes genoemd. De SOA schaamluis heeft de naam platjes gekregen omdat de parasieten eruit zien als ronde platte schubben, vandaar de naam platjes.

Mocht u nog vragen hebben over de schaamluis dan kan u deze stellen op deze pagina.