Ga naar de inhoud
Startpagina » Vragen over luizen?

Vragen over luizen?

Heb je vragen over hoofdluis, schaamluis of kleerluis dan kan je hier terecht. Wij hebben namelijk alle antwoorden en zullen ook proberen zo snel mogelijk uw vragen te beantwoorden. Als bezoeker van Luizen.eu kan u ook antwoord geven op eventuele onbeantwoorde vragen. Daarnaast kan u incorrectheden op onze website aankaarten en verbeteren. Wij hopen in ieder geval iedereen op de hoogte te brengen over alle soorten luizen.

Veel voorkomende vragen over luizen

Een aantal veel voorkomende vragen over luizen hebben wij alvast beantwoord;

Zijn hoofdluizen gevaarlijk voor mensen?
Nee, hoofdluizen zijn niet gevaarlijk voor mensen maar kunnen wel zorgen voor een geïrriteerde hoofdhuid en kleine wondjes. Lees hier meer over hoofdluizen.

Dragen luizen ziektes die gevaarlijk zijn voor de mens?
Alleen kleerluizen kunnen ziektes met zich mee dragen die schadelijk zijn voor mensen. Maar Nederlandse kleerluizen zijn over het algemeen niet gevaarlijk voor mensen. Lees hier meer over de kleerluis.

Wat is de snelste manier om van haarluis af te komen?
Haarluis is zeer besmettelijk maar ook makkelijk om te behandelen. De beste manier om haarluis te behandelen is het gebruik van een combinatie van een netenkam met antiluizen shampoo. Lees hier alles over de behandeling van hoofdluis.

Zijn luizen besmettelijk?
Ja, alle luizensoorten zijn zeer besmettelijk en verspreiden zich snel via fysiek contact.

Is er een preventief middel tegen haarluis?
Nee, de haarluis kiest zijn slachtoffers random en er is geen preventief middel om dit te voorkomen. Het haar goed wassen is ook geen optie aangezien haarluizen juist van schoon haar houden.

Zijn haarluizen na een goede douche verdwenen?
Nee, haarluizen zijn taaie insecten die zich stevig vastbijten in uw haren en niet na een goede douche weg zijn.

Zijn schaamluizen schadelijk voor de geslachtsdelen?
Nee, schaamluizen zijn niet direct schadelijk voor de geslachtsdelen. De luis laat wel kleine wondjes achter die kunnen gaan ontsteken. Wij kunnen u wel aanraden om een SOA test te doen als u of uw partner schaamluis heeft. Lees hier meer over schaamluizen.

Wat is het verschil tussen een hoofdluis en vlooien?
Vlooien zijn net als hoofdluizen parasieten die zich voeden met het bloed van hun gastheer. In tegenstelling tot hoofdluis komen vlooien veel vaker voor bij huisdieren zoals katten en honden. Vlooien bijten erg gemeen en zijn net iets groter dan luizen. Verder is het verschil in uiterlijk minimaal. Voor meer informatie over vlooien verwijzen wij u door naar Vlooien.help.

Is luizen shampoo genoeg om luizen te bestrijden?
Nee, alleen luizenshampoo gebruiken zal de luizen niet effectief genoeg bestrijden. Gebruik de shampoo in combinatie met een netenkam. Lees hier meer over chemische bestrijdingsmiddelen.

Hoe weet ik zeker of ik luisvrij ben?
Dit is nooit met zekerheid te garanderen tot een twee weken na de ontsmetting. Toch kan u de kans op her-besmetting verkleinen door een antiluizen behandeling twee maal uit te voeren met enkele dagen ertussen.

Moet ik al mijn kleding, beddengoed en andere textiel wassen als er luizen zijn geconstateerd?
Ja, het is verstandig om alle textiel te wassen met een temperatuur van minimaal 60 graden Celsius. Luizen kunnen namelijk lang overleven en zich goed verstoppen tussen beddengoed of in kleding. Vooral kleerluizen zijn experts in het overleven in wasgoed en wasmachines.

Kan ik alle luizen verwijderen met een netenkam?
Ja, u kan alle luizen en neten verwijderen met een netenkam toch is het aan te raden om deze te gebruiken in combinatie met een chemisch antiluizen middel. Hierdoor verkleint u de kans dat er enkele luizen achterblijven en overleven.

Kunnen luizen bij katten voorkomen?
Ja luizen kunnen bij katten voorkomen! Controleer uw kat daarom soms op teken en luizen.

Kunnen luizen springen?
Luizen kunnen niet springen. Ze worden overgedragen door fysiek contact of bijvoorbeeld in vuil wasgoed dat in de wasmachine gaat.

Hoe ontstaan luizen?
Luizen ontstaan uit nymfen. Dit zijn eigenlijk babyluizen die uit de eitjes van volwassen luizen zijn gegroeid. De eitjes heten neten en groeien in het haar vlak boven de hoofdhuid.

Worden luizenmiddelen vergoed door de verzekering?
Bij sommige verzekeraars kan u een vergoeding krijgen voor bestrijdingsmiddelen tegen luizen. Dit is afhankelijk van uw zorgpakket en verzekering, op Zorgtoeslag.help kunt u er meer informatie over vinden.

Zijn er extra maatregelen in de omgeving nodig?
Nee, luizen verspreiden zich door van het ene haar naar het andere haar te lopen. Een hoofdluis die niet meer op een hoofd zit, kan niet lang overleven. Er zijn daarom weinig aanwijzingen voor verspreiding via beddengoed of jassen. Het effect van maatregelen zoals het wassen van beddengoed, knuffels, jassen en het stofzuigen van de auto is dan ook onvoldoende bewezen. Ook het gebruik van een luizencape of luizenzak draagt niet bij aan het voorkomen van de verspreiding van hoofdluis.

Hebt u nog andere vragen over luizen dan kunnen deze hieronder worden gesteld via een reactie. Wij van Luizen.eu en bezoekers van onze website zullen proberen om de vragen z.s.m. te beantwoorden.

78 reacties op “Vragen over luizen?”

 1. t.broekman@live.nl'

  Kinderen in de basisschool van mijn zoon hebben last van haarluis! Is mijn kind nu ook gelijk besmet of kan ik mijn kind er nog tegen beschermen? Welke preventieve middelen kan ik gebruiken?

  1. Beste Thea,

   Nee uw kind is niet per direct besmet. Toch raden wij aan om uw zoon/dochter grondig na te kijken op hoofdluis. Dit kan u gemakkelijk doen door met een helder licht de hoofdhuid en het haar van uw kind te verlichten en onderzoeken. Een preventief middel tegen haarluis is er helaas nog niet want deze soort vestigt zich random op de mens. Mocht uw kind last hebben van luizen dan kan u gelijk beginnen met het behandelen ervan.

   1. s.luijten68@gmail.com'

    Sinds eind mei heeft mijn dochter last van luizen. Alles gedaan, van luizen shampoo tot nabehandeling, alles uitgezogen, gewassen op 60 graden maar helaas ze blijven terug komen. Wat moet ik nu nog doen?

  1. Hoi Nienhuis, in tegenstelling tot de naam doet vermoeden is stofluis geen luizensoort. Dit insect is nauwer verwant aan de huisstofmijt. Echter, de behandeling van stofluis is simpel! Waarschijnlijk is uw muur zeer vochtig waardoor de stofluis zich er graag op vestigt. Misschien heeft u last van een lekkage achter/in de muur? Het beste is om de kamer goed te laten luchten en de vocht eruit te laten trekken door bijvoorbeeld vochtvreters neer te zetten. Ventilatie op zich moet al voldoende zijn om de stofluizen te bestrijden. Succes!

 2. dennis.angelique@hotmail.com'

  Hallo ik heb maandag mijn dochter van 4 behandelt met dimeticon 4% lotion samenwerkende apotheker het is heel vet spul soort olie is het
  En elken dag kam ik nu krijg ik te hooren van school dat ze het nu weer heb wat moet ik nu doen weer die vete olie der in of moet ik anderen haalen help alst u blieft ik weet het even niet gr angelique

  1. Hoi Angelique,
   Wat vervelend om te horen! Helaas zit er niks anders op om het hele proces nog een keer te herhalen. Wij kunnen u aanraden om een elektrische luizenkam te kopen deze zijn vele malen effectiever. Daarnaast is het belangrijk dat u na de behandeling gelijk ook jassen en beddengoed wast. Het kan zijn dat de luizen of neten daarin zijn blijven steken. Sterkte ermee!

  1. Hoi Hanneke,
   Helaas is voor het wassen en kammen geen vaste regel. Het is namelijk afhankelijk van de efficientie waarmee de lotion & kam de luizen behandeld. Daarnaast hoe netjes u elk stukje van de hoofdhuid afpluist voor luizen. Het beste wat u kunt doen is de hoofdhuid elke dag controleren op hoofdluis of neten en wanneer ze nog aanwezig zijn nogmaals wassen en kammen. Succes!

 3. Petrakrabman@gmail.com'

  Op de school en in de klas van mijn dochters is steeds weer sprake van luizen. School adviseert om alleen het haar te wassen met een conditioner en dan te kammen. En dit gedurende twee weken. School zegt dat het niet nodig is met luizenshampoo, laat staan chemisch, te behandelen. Ook zegt school dat het niet nodig is beddengoed, jassen en kleding te wassen omdat de luis daarin niet overleeft en binnen 4 uur dood is. Klopt dit? Is deze behandeling voldoende?

  1. Beste Petra,
   Ik kan niet begrijpen dat een school zoiets zou zeggen! Schandalig. Het probleem met luizen is dat ze hardnekkig zijn, de beestjes laten zich niet door een straaltje water en gewone conditioner uiteindelijk uitkammen. Want ze klampen zich vast aan de haren net boven de hoofdhuid. Een luizenshampoo verdooft de insecten maar ook de neten (luizeneitjes) en zorgt ervoor dat deze gemakkelijk loslaten. Hierna is het uitkammen wel mogelijk. Waar uw basisschool wel gelijk over heeft is dat een luizenshampoo vaak chemisch is, dit kan tot irritatie van de hoofdhuid leiden vooral bij langer gebruik. Dit is natuurlijk erg vervelend voor uw kinderen, maar om dit te voorkomen zijn er shampoo’s ontwikkelt speciaal voor kinderen zoals de Cleani Kid Luizenshampoo bijvoorbeeld. Verder kan een luis inderdaad niet lang overleven buiten zijn natuurlijke leefomgeving. Toch is het raadzaam om beddengoed meerdere malen te verschonen en heet te wassen gedurende de behandeling. Ook raden wij u aan om zeker twee weken lang goed het haar uit te kammen en uw kinderen te controleren op luizen zoals uw school ook al aangeeft.

   1. annet.meijer@hotmail.com'

    Hallo Petra,

    De school van onze kinderen zegt dat ook en ik heb gemerkt dat het werkt! Het is echt waar dat behandelen met cremespoeling en kammen gedurende twee weken afdoende is. Ook beddegoed, knuffels en jassen wassen is niet nodig want ze gaan weg met de door school geadviseerde behandeling.

    Veel succes,

    Annet

 4. Peggy.1980@hotmail.com'

  Assistente van huisarts zegt dat ik men tapijt ook moet behandelen tegen hoofdluis
  En men grootmoeder zei hoofdhaar spoelen met verdunt azijn dat droogd neten uit en komen luizen niet in je haar vanwege geur

  1. Nee het tapijt in je huis hoef je niet te behandelen. Een hoofdluis kan daar niet lang genoeg in overleven om iemand opnieuw te besmetten. Wat je grootmoeder zegt is heel wijs. Met Azijn luizen verwijderen kan inderdaad, echter moet je heel goed uitkijken voor je ogen. Daarom raden wij altijd een luizenshampoo aan vooral bij kinderen.

 5. f2hswjbasseleur771@hetnet.nl'

  Ik heb sinds twee weken vemoedelijk last van (kleer)luizen?
  Het begon eerste met symptomen van roodhuid en jeuk in mijn onderbroek dus ik dacht dat ik allergisch was voor elastaan in ondergoed. Ik ging vervolgens elastaan vrij ondergoed dragen. Dat hielp echter niet. Ik ontdekte nu ook zwellingen en bultjes op mijn hele romp en rondom de oksels. De jeuk werd steeds erger. Ik dacht toen aan vlooien maar ik was helemaal niet bij iemand op bezoek geweest met huisdieren. Bovendien hielpen probate middeltjes tegen vlooien niet: Roxasect en
  kamillebloemetjes. Ik spoot mijn huid vervolgens vol met Roxasect en DEET. Hert gevolg was dat de jeukende plekken zich uitbreidden tot op mijn armen en rug. Wat me wel inmiddels opviel was dat de jeuk begon zo rond 16.00 eigenlijk op iedere dag en als ik ’s ochtend opstond (uit bed) dat alle rode plekken en de jeuk waren verdwenen! Beestjes kan ik echter niet zien. De jeuk werd s’middags en ’s avonds steeds erger. Ik ging op internet kijken en dacht toen dat ik misschien kleerluis had. Ik besloot mezelf op alle behaarde plekken in te smeren met Prioderm (dimethicon) en alle kleding, lakens enz. te wassen op 70 graden. Dat hielp maar voor een dag of twee. Daarna begon het weer, zei het in mindere mate. Nu was ik ongeveer iedere dag alle kleding ( onder- en bovenkleding, lakens en handdoeken enz.) op 80 graden en heb een diepvries aangeschaft voor mijn duurdere kleding ( een jas en twee truien konden de hoge temperaturen niet verdragen).
  Ik hoop dat de beesten uiteindelijk nu zullen verdwijnen. Maar het rare is: ik kan ze niet zien!
  Ook begrijp ik niet waar ik ze opgelopen heb. i Ik leef alleen. Er zijn eigenlijk maar drie plekken waar ik ze van andere mensen heb kunnen oplopen: op de plaats waar ik werk en waar de jassen van ongeveer 20 medewerkers op een en de zelfde kapstok hangen, in het zwembad ( water of kledingkluisjes) of in de bioscoop ( de stoelbekleding).
  Wat kan deze besmetting zijn?

  Willem-Jan

  1. Hoi Willem-Jan,

   Erg vervelend om te horen! Zo te zien heeft u alle stappen doorlopen die normaal voldoende moeten zijn. Hierdoor lijkt het erop dat u last heeft van een andere aandoening. Ons advies is daarom ook dat u gelijk naar huisarts gaat met uw probleem. Deze kan de ontstoken huid en jeukende plekken nader inspecteren om zo misschien een oplossing te vinden voor uw probleem. Blijf hier niet langer mee rondlopen, wie weet is het iets anders vervelends! Sterkte Willem-Jan.

  2. smndkkr@gmail.com'

   Beste willem jan,
   Ik heb precies dezelfde klachten maar heb wel het idee dat ik een beestje uit een foto die ik dan sterk inzoom kan onderscheiden in iets wat op het eerste gezicht op een stofje lijkt.
   Ik ben hier nu al bijna een jaar mee bezig en net als jij heb ik al vanalles geprobeerd.
   Ik vraag me af of jij er inmiddels achter bent wat het probleem is geweest bij jou.
   Misschien kan jij me helpen?

 6. Merelbesr@hotmail.com'

  Wanneer ik bij mijn kind al dagen geen luizen of neten meer in het haar zie kan ik dan stoppen met de behandeling ervan? Of raad u aan er nog even mee door te gaan om zo het zekere voor het onzekere te nemen? Bedankt.

  1. Beste Merel,

   Wanneer uw kind al enkele dagen luizen vrij is kunt u er vanuit gaan dat de neten en hoofdluis zijn verdwenen. Ons advies is dat u minimaal 3 dagen na de laatste vorm van besmetting doorgaat met de behandeling. Zo voorkomt u herbesmetting en een hoop vervelende bijzaken.

 7. Maxberends@hotmail.com'

  Als ik mijn hoofd kaal scheer tot 1-2cm is dit effectief tegen luizen? Of kunnen ze zich dan nog steeds blijven voortplanten op mijn hoofd?

  1. Beste Max,

   Hoe korter uw haar is des te lastiger het is voor luizen of neten om zich te nestelen op uw hoofdhuid. Het kaalscheren van uw hoofd kan een zeer effectief middel zijn tegen luizen alleen raden wij u aan om de hoofdhuid toch nog dagelijks te laten checken na de besmetting. Het kan altijd zo zijn dat er neten zijn achtergebleven.

 8. rickvangasteren@hotmail.com'

  Twaalf dagen geleden, vrijdag, kwam ik erachter dat ik schaamluizen had en heb toen gelijk actie ondernomen. Die zaterdag erop heb ik mezelf ingesmeerd met anti-luizenspul en deed dat acht dagen later weer. Ook scheerde ik zaterdag gelijk mijn schaamhaar eraf. Nu lijkt het allemaal weer in orde, maar twaalf dagen later, vind ik tijdens het kammen soms nog een heeeeel klein wit bolletje aan het uiteinde van haartjes. Dit is vooral het geval in mijn borsthaar. Ook vind ik heel soms nog een soort zakje wat aan het haartje hangt. Dit is heel klein en zwarter van kleur. Wil dit zeggen dat de luis nog niet weg is of is er niks aan de hand?

 9. Daniqueleusink@hotmail.com'

  Hoi! Ander halve week geleden werd er bij de kapper 1 luis gevonden. Na goed kammen vond ik er thuis nog 3 meer. Het zijn vooral veel neten, ik heb het haar gelijk behandeld en gisteren weer. Maar ik kom maar niet van die neten af. Volgens de middelen worden ze wel gedood. Ik zou heel graag mijn haar laten verfen bij de kapper ivb met een speciale gelegenheid eind van de week, kan ik dit dan doen? Of zal ik moeten wachten tot echt al mijn neten er uit zijn? Ik kam soms echt een hele dag lang en zowieso 2 keer per dag omdat ik er zo graag van af wil! Help!!

 10. okeymooi@gmail.com'

  Me vriendin heeft luizen maar we geven geen knuffels en ik neem eigenlijk al een beetje afstand van der maar ik heb toch het gevoel dat ik zelf nu ook luizen heb kan dat eigenlijk ?

  1. Beste,
   Luizen zijn zeer besmettelijk, direct contact voor het overdragen van neten of de luis is niet nodig. Ze kunnen bijvoorbeeld ook via de jassen op de kapstok bij jou terecht komen. Voor een bank of bed geldt precies hetzelfde. Het beste wat jij kunt doen is jezelf nu ook behandelen. Sowieso even de hoofdhuid op luizen laten controleren door iemand anders! Succes

 11. okeymooi@gmail.com'

  Ik heb eigenlijk nog een vraag want eerder heb ik al luizen gehad. Maar ik heb heel soms nog jeuk betekent dat dat het er misschien nog inzit? Want ik luizen echt 4 maanden geleden volgensmij

  1. Luizen zijn hardnekkige beestjes. Laat uw hoofdhuid door iemand anders controleren op neten en hoofdluis! Dit werkt echt het beste om erachter te komen of u nog steeds luizen heeft.

 12. willekestaal@kpnplanet.nl'

  Als een anti luizenmiddel neten en luizen doodt, waarom moet de behandeling herhaald worden? De enige reden die ik kan verzinnen is omzet ?

  1. Het anti-hoofdluismiddel is zeer effectief maar de kans is toch altijd aanwezig dat neten achterblijven in het haar. Dit komt omdat deze in een beschermende laag zitten, soort eitje. Herhaat u de behandeling daarom niet enkele keren dan is de kans groot dat een aantal neten het overleefd. Daarna begint de besmetting weer opnieuw. Zo blijft u zitten in een vicieuze cirkel, daarom raden wij aan om de antihoofdluis behandeling enkele dagen te herhalen.

 13. Lucde@hotmail.com'

  Wij hebben hier op onze basisschool in Den Haag luizen effectief weten te behandelen door alle kinderen grondig te laten controleren. Kinderen waarbij hoofdluis was geconstateerd kregen een brief mee naar huis voor de ouders waarin wij jullie website hebben vermeld voor meer informatie en het volgende stappenplan om de luis te bestrijden. Misschien is dit stappenplan ook handig voor andere basisscholen!

  1. Was het haar met een antiluizen shampoo of lotion en laat deze ongeveer 1-2 minuten intrekken in het haar van uw kind.
  2. Spoel de luizenshampoo uit het haar, u zult zien dat enkele luizen al worden meegespoeld. Pak nu de luizenkam.
  3. Pak het haar van uw kind in kleine plukken beet en kam vanaf de hoofdhuid de dode neten en hoofdluizen uit het haar.
  4. Doe dit grondig en werk de gehele hoofdhuid af, vergeet u een stukje dan is de kans groot dat de hoofdluis weer terugkomt bij uw kind.
  5. Heeft u deze behandeling grondig uitgevoerd dan is de kans groot dat uw kind luisvrij is. Toch adviseren wij om uw kind nogmaals te controleren op neten en hoofdluis wanneer het haar droog is. Vooral de neten zijn hardnekkig en kunnen zich goed beschermen tegen de behandelen. Daarbij zitten deze beestjes zeer stevig vastgeplakt aan de haarzakjes net boven de hoofdhuid van uw kind.
  6. Het is verstandig om de gehele behandeling een dag later nog een keer uit te voeren.

  Hopelijk hebben andere basisscholen ook wat aan ons luizenbehandeling aanpakplan.

 14. oreo677@belgie.be'

  hey ik wil vragen hoe ik weet dat ik zeker luizen heb of het kan ook roos zijn maar als je doden neten ziet in jou haar betekent het dan dat je nog luizen zal krijgen

  Zo vlug mogelijk antwoorden alsjeblieft

 15. oreo677@belgie.be'

  hey ik wil vragen hoe ik weet dat ik zeker luizen heb of het kan ook roos zijn maar als je doden neten ziet in jou haar betekent het dan dat je nog luizen zal krijgen ik vind dit echt niet leuk help

  Zo vlug mogelijk antwoorden alsjeblieft

 16. sandradocter@gmail.com'
  gefrustreerde moeder

  Bij mijn dochter hebben ze voor de 2e keer neten geconstateerd. De vorige keer hebben we haar behandeld met luizenshampoo en een netenkam. Hebben nooit een luis gezien. (terwijl bij ontdekking van de neten, het er extreem veel waren) Van de week zag ik dezelfde ‘witte puntjes’ aan haar haren, maar al ver verwijderd van haar hoofdhuid. Ik check haar minimaal 1x in de week, dus naar mijn mening konden het geen oude neten zijn. Vandaag weer controle gehad op school en nu weer te horen gekregen dat ze achter de oren verse neten hebben geconstateerd. Luizen heb ik nog geen 1 x ontdekt, kan het dan ook iets anders zijn dan neten?

  1. Het kan ook roos zijn omdat u aangeeft dat het witte puntjes zijn. Controleer het haar elke dag als er luizen of neten zijn geconstanteerd. Hierdoor voorkomt u herbesmetting. Blijft er 1 neet of luis achter dan is de kans zeer groot op herbesmetting.

   1. sandradocter@gmail.com'
    gefrustreerde moeder

    School geeft aan dat het geen roos is, omdat het kleeft aan het haar. Maar is het niet zo dat je bij neten ook luizen moet tegenkomen? Die neten moeten toch ergens vandaan komen lijkt mij..

     1. rvaurich@kpnmail.nl'

      Wij kregen na de paasvakantie ook bericht van de basisschool dat er bij onze dochter neten waren gevonden. Ze was vlak daarvoor naar het strand van Scheveningen geweest. We hebben helemaal niets gedaan met het bericht van de school, volgens ons waren het zandkorreltjes. En zie: een week later bij her controle werd er niets meer gevonden. Zoveel paniek om een paar zandkorreltjes. Ik denk dat er veel vaker zandkorreltjes in de haren van kinderen zitten dan die neten, die door de zogenaamde luizenmoeders (luizenmaffia?) worden gevonden.

 17. snowaccount@gmail.com'

  Beste,
  Kunt U mij meedelen of dit de bloedluis betreft of maak ik me zorgen om niks?
  Een paar dagen geleden zag ik zwarte stipjes op de plaats waar de kat geslapen had.
  Na dichterbij bekijken bleken deze te kruipen dus heb ik meteen foto’s genomen.
  Dierenwinkel denkt teken, Apotheek weet het niet zeker, ik denk bloedluis maar had toch graag uw mening geweten voor ik verdere maatregelen tref.
  Alvast bedankt!

 18. nieuwsbrieven@email.vakmedianet.nl'

  Volgens het RIVM verplaatsen luizen zich van haar op haar, dus niet van kleding op haar. Hierdoor zou het wassen van beddengoed e.d. niet direct nodig zijn (aan de andere kant, baadt het niet dan schaadt het niet).
  Zijn jullie nog steeds van mening dat dit wel noodzakelijk is?

  1. Hoi Aya,
   Vervelend om te horen! Maar wees niet bang na een paar dagen behandelen ben je er vanaf. Ik raad je aan om onze website te raadplegen hiervoor. En ja je kunt prima met luizen naar buiten alleen vermijd een beetje het fysieke contact met mensen aangezien het hoofdluis zeer besmettelijk is. Sterkte!

 19. sientumar55@gmail.com'

  Een speciaal apparaat, de AirAlle, doodt de luizen en eitjes door ze uit te drogen, niet door verwarming. Een behandeling met de AirAlle kan alleen door professionals worden gedaan bij kinderen ouder dan 4 jaar.

 20. janis-dollmann@t-online.de'

  Hoi!
  Ik heb twee weken geleden luizen in mijn haar gevonden. Direct daarna ging ik naar de apotheek en heb een kam en lotion gekocht (Prioderm Dimeticon). Ik heb ook iedere dag gekamt, en na 9 dagen weer met de lotion gewassen. Nu vind ik nog steeds neten in mijn haar. Ik heb al twee weken geen echte luis meer gevonden, maar wel deze vervelenden neten. Wat moet ik nu doen? Ik kam nog steeds, niet meer zo regelmatig als twee weken geleden. Ik wou heel graag weten wat ik nu moet gaan doen. En of ik nog steeds bang moet zijn..
  Groetjes en bedankt!

 21. hermarba@ziggo.nl'

  Ik wil graag permanent in mijn haar maar de luizen blijven steeds weer komen. Dus we kammen veel. Kan ik wel permanent nemen als ik vervolgens met een luizen kam moet kammen door de krullen?

 22. Skarsodikromo@gmail.com'

  Hi, bij mijn dochter is er 2 weken geleden neten ontdekt. Zij is inmiddels behandeld. Ik heb mij 3x laten onderzoeken, maar zij konden niks vinden terwijl mijn hoofdhuid af en toe jeukt en het gevoel heb dat er “iets loopt”. Mijn moeder, vriend en zelfs mijn dochter zeggen dat t roos is.
  Mocht ik toch niks hebben, kan het kwaad om de antluis shampoo te gebruiken?

 23. nikki.m.peeters@gmail.com'

  Ik heb nu in een week tijd 2 dode luizen en 1 levende luis aangetroffen op (ik heb geen idee hoe en waarom) mijn telefoon scherm. Na zelf kijken en mijn moeder en zelfs oma even heb laten kijken hebben we niets gezien wat op luizen duid, geen neten niks ofzo.
  Wat kan ik nu het beste doen? Ik heb namelijk wel jeuk aan mijn hoofd maar dit kan ook door mijn gevoelige hoofdhuid komen (heb ik vaker last van).

  1. katharinavanparys@gmail.com'

   Ik heb juist hetzelfde probleem!! Ik heb mijn haar tweemaal behandeld met een soort olie (en kleren/beddengoed gewassen) en dan was het even over, maar nu is het gelijk weer terug ik heb nu al een 6-tal luizen uit mijn haar zien vallen op een blad ofzo. Als mijn moeder kijkt, vind ze helemaal niets in mijn haar… Ik vermoed dat behandelen met shampoo en kam de beste oplossing is, maar hier kijk ik enorm tegenop, aangezien ik zeer lang haar heb. Vreemd genoeg had ik nooit last van luizen als kind en nu ik 18 ben wel…

 24. sssjarlesss@gmail.com'

  Hoe kun je nu precies het verschil weten tussen haarluis, hoofdluis en bedwantsen?
  qua jeuk en andere symptomen want vinden of zien doe je ze vaak niet.
  Kun je deze luizen en bedwantsen hetzelfde bestrijden?
  Dus: helpt prioderm dim. tegen hoofdluis én tegen kleerluis?
  Wat is als je ze nergens vind of ziet een juiste overlappende aanpak?

  1. Hoi Charles,

   Haarluis/hoofdluis zijn dezelfde soort. Bedwantsen zijn een stuk groter en dikker dan luizen. Daarnaast vind je vaak de neten verspreid over de hoofdhuid van de luis.

   Succes!

 25. bibi.slagter117@gmail.com'

  Ik heb een vraag Mijn kind heeft luizen en nu heb ik geen spul in huis maar toevallig wel anti luis teek en andere parasieten voor mijn hond zou ik dat kunnen gebruiken voor mijn kind?

  1. kristien.coenraets@gmail.com'

   Hallo,
   Mijn kind heeft al 6 weken neten en luizen.
   Ik controleer bijna elke dag.
   Maar het is nog altijd niet weg. Wat moet ik nu doen?

 26. jan.dauwe@gmail.com'

  Ik zit met bloedluizen in t kippenhok , heb al verschillende zaken toegepast, maar nog steeds zijn er overlevers. Ik heb poeder gekocht en een spray, daarmee de dieren behandeld en het hok. Verschillende keren. Ook es uitgebrand met de bunzenbrander. Nu ook gelezen dat er roofmijten bestaan, zou ik dit proberen? Of gaan deze eraan door alle andere middelen die er nu aanwezig zijn? En zou ik al het gras ook uit de ren moeten halen die op de bodem ligt? Kan de luis ook op mijn cavia s komen ? Please help, al 2 gesneuvelde kippen en meer moet het echt niet worden. Thx

 27. lilyanne.putseys1@gmail.com'

  Effe een vraagje , gebruik je dezelde produkten voor hoofdluizen ook voor oksels , wenkbrouwen en of schaamharen aub ? welke produkten raden jullie aan aub ?

 28. chelsealiekens@gmail.com'

  Ik ging deze ochtend eieren rapen bij onze kippen en merkte op dat er een heleboel heeel kleine, grijze beestjes op de eieren zaten. Meteen handen gewassen en naar de dichtsbijzijnde Aveve gereden om raad te vragen. Vermoedelijk gaat het om luisjes. Nu heb ik nog 2 luisjes zien kruipen op mijn armen. Ik vraag mij dus af of deze luizen zich ook in huis kunnen verspreiden en schadelijk zijn voor mensen en wat we hier kunnen aan doen op verspreiding binnen huis te kunnen bestrijden of voorkomen.

 29. c.horsmeijer@kpnmail.nl'

  Omdat mijn dochter vorig jaar met regelmaat onder de luizen zat heb ik voor haar de luizenkam van Robi comb gekocht.
  IK heb inmiddels ook een hond in huis die met regelmaat heeft van luizen/vlooien. Mijn vraag is kan ik deze electrische kam ook voor de hond gebruiken om de beestjes te doden.

 30. Nathalie.oosting@icloud.com'

  Hallo, gisteravond toen ik in de spiegel keek zag ik een dode luis.
  Ik heb de luis meteen uit mijn haar gehaald en onderzocht of het wel echt een luis was. Daarna ben ik direct aan de slag geweest met de luizenkam. Ik wist niet hoe dit moest dus heb ik maar wat gedaan. Ik heb mijn haar niet nat gemaakt en ik heb geen shampoo in mijn haar gedaan. Toen ik klaar was met kammen had ik 4 neten en dus die ene luis gevonden. Zit er niet meer in mijn haar? Moet ik nu de behandeling doorgaan of hoeft dat niet? Kan het kloppen dat je de hele tijd kriebel hebt terwijl je maar zo weinig luizen hebt gevonden of zit de kriebel tussen de oren? Hoelang duurt mijn behandeling?
  Alvast bedankt.

 31. wannebe@live.nl'

  Mijn dochter heeft luizen ik gebruik kam en luizen shampoo. De dag erna nog een levende gevonden weer de shampoo gebruikt, wanneer zij de levende luizen nu weg? De shampoo moet je pas na 7 dagen eer gebruiken maar ik heb het nu al 2 dagen achtereen gebruikt

 32. lucenwendy@telenet.be'

  Hallo, enkele weken geleden merkte ik dat mijn dochter veel neten | Schilfertjes had. Ik weet hoe een neet eruit ziet en dacht hier dan ook meteen aan. Doch ik vond geen enkele luis. Ik wilde niet voorbarig gaan behandelen, dus heb ik 2 weken lang elke dag gecontroleerd en vond nog steeds geen luis. Nu ongeveer 6 weken later nog steeds geen luis te vinden. Maar nog wel steeds die neten/ schilfers op haar haar. Ik was overtuigd dat dit dus geen neten konden zijn, want dan zouden de neten nu al wel een heel aantal moeten uitgebroken zijn en dit is niet het geval. Nu ga ik met haar naar de kapper en zij bevestigd dat het wel degelijk neten zijn. Gelukkig voor ons zijn de neten niet uitgebroken, maar hoe kan het dat geen enkele neet uitgebroken is want dan zou na 6 weken, toch haar hoofd vol luizen moeten zitten. Kan het dat de kapper zich vergist ? Ik heb nu wel voor de zekerheid haar behandeld met luizenshampo en luizenkam.

  1. Een behandeling kan geen kwaad, preventief gebruik is aan te raden als er neten gevonden zijn. Het kan meerdere oorzaken hebben bijvoorbeeld luizen in kleding of op school. Een enkele luis kan al meerdere neten achterlaten. Het is dus niet direct te beantwoorden waarom er steeds neten te vinden zijn en deze niet zijn uitgekomen.

 33. m.bohnen@dacapo-college.nl'

  Hebben jullie een sheet/stencil die wij op school kunnen verspreiden als er luizen bij een leerling zijn geconstateerd c.q. een vermoeden van luizen is?

 34. alienuh93@hotmail.com'

  Hallo,

  Vijf weken terug luizen gehad. Behandeld met chemisch spul en veertien dagen gekamd.
  Nu heb ik weer luizen. Kan dit een hardnekkige neet zijn of ben ik opnieuw besmet?

 35. birgitmaehler@hotmail.com'

  Hallo ik heb hoofdluis ik heb sinds juni alle chemische middel gebruikt gekammt niets heeft geholpen nu heb ik de beslissing genommen ik heb mijn hoofd kaal scheren laten ik heb nu nog steeds jeuk hoe moet ik verder met behandeling moet ik verder kaal scheren bin het scheren luizen gedood

 36. Bubbel_tje@hotmail.com'

  Hoi, wij hebben bloedluis bij onze kippen.
  Is dit gevaarlijk voor de Onsen onze kindjes?
  Overleven ze op de mens/in huis. Ik wil vermijden dat er bloedluizen in huis komen.

 37. diannevanhout@hotmail.com'

  Mijn moeder heeft rode luizen, waarschijnlijk bloedluizen. Al zeker een half jaar heeft ze div bestrijdingsmiddelen gebruikt, zelfs teneinde raad petroleum, brandspiritus, azijn, cola, jenever en zeker 16 flesjes prioderm. Vandaag helemaal kaalgeschoren en met de luizenkam wederom vijf rode mini luizen. We zijn teneinde raad. Wie o wie kan ons helpen?

 38. Dieneke@hoeve.nu'

  Beste,

  Met veel interesse heb ik uw website gelezen. Mooie opzet, met nuttige informatie.

  Op https://luizen.eu/contact-ons/ wordt gesproken over een contactformulier, maar de link naar het formulier ontbreekt (ik bekijk de site op een mobiele telefoon).

  Hartelijke groet en veel succes met de website!

  Dieneke Hoeve

 39. vanrompuyrita58@gmail.com'

  Mijn dochter had haar huis verhuirt.nu woont zij daar zelf in .en het zit daar vol met kleerluizen. Boven in de zetels in haar kleren .zij heeft al alles geprobeerd maar het komt altijd terug zij heeft al spuitbussen tegen van alles geprobeerd. Maar ze blijven maar komen en als ze dood zijn zien ze wit .wat moet zij doen het is een echte plaag .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *