Heb je vragen over hoofdluis, schaamluis of kleerluis dan kan je hier terecht. Wij hebben namelijk alle antwoorden en zullen ook proberen zo snel mogelijk uw vragen te beantwoorden. Als bezoeker van Luizen.eu kan u ook antwoord geven op eventuele onbeantwoorde vragen. Daarnaast kan u incorrectheden op onze website aankaarten en verbeteren. Wij hopen in ieder geval iedereen op de hoogte te brengen over alle soorten luizen.

Veel voorkomende vragen over luizen

Een aantal veel voorkomende vragen over luizen hebben wij alvast beantwoord;

Zijn hoofdluizen gevaarlijk voor mensen?
Nee, hoofdluizen zijn niet gevaarlijk voor mensen maar kunnen wel zorgen voor een geïrriteerde hoofdhuid en kleine wondjes. Lees hier meer over hoofdluizen.

Dragen luizen ziektes die gevaarlijk zijn voor de mens?
Alleen kleerluizen kunnen ziektes met zich mee dragen die schadelijk zijn voor mensen. Maar Nederlandse kleerluizen zijn over het algemeen niet gevaarlijk voor mensen. Lees hier meer over de kleerluis.

Wat is de snelste manier om van haarluis af te komen?
Haarluis is zeer besmettelijk maar ook makkelijk om te behandelen. De beste manier om haarluis te behandelen is het gebruik van een combinatie van een netenkam met antiluizen shampoo. Lees hier alles over de behandeling van hoofdluis.

Zijn luizen besmettelijk?
Ja, alle luizensoorten zijn zeer besmettelijk en verspreiden zich snel via fysiek contact.

Is er een preventief middel tegen haarluis?
Nee, de haarluis kiest zijn slachtoffers random en er is geen preventief middel om dit te voorkomen. Het haar goed wassen is ook geen optie aangezien haarluizen juist van schoon haar houden.

Zijn haarluizen na een goede douche verdwenen?
Nee, haarluizen zijn taaie insecten die zich stevig vastbijten in uw haren en niet na een goede douche weg zijn.

Zijn schaamluizen schadelijk voor de geslachtsdelen?
Nee, schaamluizen zijn niet direct schadelijk voor de geslachtsdelen. De luis laat wel kleine wondjes achter die kunnen gaan ontsteken. Wij kunnen u wel aanraden om een SOA test te doen als u of uw partner schaamluis heeft. Lees hier meer over schaamluizen.

Wat is het verschil tussen een hoofdluis en vlooien?
Vlooien zijn net als hoofdluizen parasieten die zich voeden met het bloed van hun gastheer. In tegenstelling tot hoofdluis komen vlooien veel vaker voor bij huisdieren zoals katten en honden. Vlooien bijten erg gemeen en zijn net iets groter dan luizen. Verder is het verschil in uiterlijk minimaal. Voor meer informatie over vlooien verwijzen wij u door naar Vlooien.help.

Is luizen shampoo genoeg om luizen te bestrijden?
Nee, alleen luizenshampoo gebruiken zal de luizen niet effectief genoeg bestrijden. Gebruik de shampoo in combinatie met een netenkam. Lees hier meer over chemische bestrijdingsmiddelen.

Hoe weet ik zeker of ik luisvrij ben?
Dit is nooit met zekerheid te garanderen tot een twee weken na de ontsmetting. Toch kan u de kans op her-besmetting verkleinen door een antiluizen behandeling twee maal uit te voeren met enkele dagen ertussen.

Moet ik al mijn kleding, beddengoed en andere textiel wassen als er luizen zijn geconstateerd?
Ja, het is verstandig om alle textiel te wassen met een temperatuur van minimaal 60 graden Celsius. Luizen kunnen namelijk lang overleven en zich goed verstoppen tussen beddengoed of in kleding. Vooral kleerluizen zijn experts in het overleven in wasgoed en wasmachines.

Kan ik alle luizen verwijderen met een netenkam?
Ja, u kan alle luizen en neten verwijderen met een netenkam toch is het aan te raden om deze te gebruiken in combinatie met een chemisch antiluizen middel. Hierdoor verkleint u de kans dat er enkele luizen achterblijven en overleven.

Kunnen luizen bij katten voorkomen?
Ja luizen kunnen bij katten voorkomen! Controleer uw kat daarom soms op teken en luizen.

Kunnen luizen springen?
Luizen kunnen niet springen. Ze worden overgedragen door fysiek contact of bijvoorbeeld in vuil wasgoed dat in de wasmachine gaat.

Hoe ontstaan luizen?
Luizen ontstaan uit nymfen. Dit zijn eigenlijk babyluizen die uit de eitjes van volwassen luizen zijn gegroeid. De eitjes heten neten en groeien in het haar vlak boven de hoofdhuid.

Worden luizenmiddelen vergoed door de verzekering?
Bij sommige verzekeraars kan u een vergoeding krijgen voor bestrijdingsmiddelen tegen luizen. Dit is afhankelijk van uw zorgpakket en verzekering, op Zorgtoeslag.help kunt u er meer informatie over vinden.

Zijn er extra maatregelen in de omgeving nodig?
Nee, luizen verspreiden zich door van het ene haar naar het andere haar te lopen. Een hoofdluis die niet meer op een hoofd zit, kan niet lang overleven. Er zijn daarom weinig aanwijzingen voor verspreiding via beddengoed of jassen. Het effect van maatregelen zoals het wassen van beddengoed, knuffels, jassen en het stofzuigen van de auto is dan ook onvoldoende bewezen. Ook het gebruik van een luizencape of luizenzak draagt niet bij aan het voorkomen van de verspreiding van hoofdluis.

Hebt u nog andere vragen over luizen dan kunnen deze hieronder worden gesteld via een reactie. Wij van Luizen.eu en bezoekers van onze website zullen proberen om de vragen z.s.m. te beantwoorden.